Infographic for the Progress Report for Macedonia 2021 by chapters

Monday, 25 October 2021
Infographic for the Progress Report for Macedonia 2021 by chapters

Romalitico analyzed the chapters of the country Progress Report for 2021 according to the assessment of the European Commission. Each color marked on the chapters represents a type of progress, each type of progress is represented in a number, according to the scale explained at the end of the infographic.

РОМАКТЕД II спроведува активности за зголемување на одзивот на вакцинација за заштита од КОВИД 19 кај ромската заедница

Monday, 25 October 2021
РОМАКТЕД II спроведува активности за зголемување на одзивот на вакцинација за заштита од КОВИД 19 кај ромската заедница

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ 2021-2024 од втората половина на октомври започнаа да се спроведуваат активности во насока на подигнување на свеста кај локалната ромска заедница за заштита на личното и јавното здравје од корона вирусот. За спроведување на ваквиот вид на активности РОМАКТЕД II фасилитаторите првично утврдуваа состојбата во делот на вакцинирање на лицата Роми (колку се вакцинирани, колку одбиваат, кои се причините за слабиот одзив на вакцинирање и сл.). Согласно утврдената состојба во неколку општини, активностите се фокусираа кон: теренско вакцинирање во ромските населби...

Средба со Советникот за инклузија на Роми на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија

Thursday, 21 October 2021
Средба со Советникот за инклузија на Роми на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија

На 20 октомври, 2021 г. во Владата на Република Северна Македонија тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница одржа состанок со Советникот за инклузија на Роми на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија и Националната контакт точка за Роми, г-дин Елвис Мемети. На состанокот беше презентиран проектот и планираните активности во рамки на првата година, начините на реализација и инволвираноста на сите засегнати страни и беше нотирана важноста од системски и плански наосчување на средства заради избегнување на дуплирање исти или слични активности, финансии и човечки капитал. Беа споделени активностите во рамки на други програми и проекти, државните фондови...

Одржан дисеминациски состанок со Министерство за образование и наука

Thursday, 21 October 2021
Одржан дисеминациски состанок со Министерство за образование и наука

На 15.10.2021 тимот од проектот “Заедно за просперитетна заедница” одржа состанок со претставници на Министерство за образование и наука Арабела Иљаз, Виш соработник во секторот основно образование и Сузана Шабановска, Координатор на програмата за ромски образовни медијатори преку платформата ЗУМ. На состанокот се презентираа активностите и целите на проектот поддржан од УСАИД, и се дискутираа видот на активности потребни за соработката помеѓу Министерството за образование и наука и Ромалитико.

Средба со градоначалникот на општина Гостивар

Thursday, 24 June 2021
Средба со градоначалникот на општина Гостивар

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 22 јуни 2021 оствари средба со градоначалникот на општина Гостивар, г-дин Арбен Таравари. На средбата се разговараше за актуелната состојба на Ромската заедница, потребите на заедницата, како и можностите за поддршка во рамките на проектот на УСАИД. Општина Гостивар е отворена за соработка со невладините организации и веќе спроведува неколку активности насочени кон Ромската заедница. Во рамките на проектот, градоначалникот ја истакна неговата заложба за соработка и потпишување на меморандум за дефинирање на взаемните точки од интерес и активности за поддршка на Ромската заедница во Гостивар.

« »

POLITICS

ECONOMY

LAW

GENDER EQUALITY

The Romalitico team is composed of current students and alumni from the Central European University - Hungary. The expertise and dedication for Romani issues are essential motivation for the future existence of Romalitico.

More...

Romalitico

Romalitico is officially registered as a non-governmental and non-profit "Institute for Policy Research and Analysis - Romalitico" registered under the Law on Associations and Foundations in the Republic of North Macedonia. Romalitico operates in three programs, Politics, Economics, Law and focuses on evidence-based research, advocacy, monitoring and evaluation.

Mission

The mission of Romalitico is to promote a dynamic open society through analyses, evidence-based research and advocacy for influencing public policies, the relationship of power and the allocation of resources for Roma in the Republic of North Macedonia and Europe.

Vision

The Vision of Romalitico is to strive to challenge the status quo and improve the situation of Roma in Europe.

Follow us

Facebook  |  Twitter  |  Youtube  |  Instagram

LATEST PUBLICATIONS

Partners and Supporters

   
   
     

Find Us

Contact us

ul. Aminta treti (Leninova) br.33A/1-25,
1000 Skopje, North Macedonia

+389 75 314 504

[email protected]