Целта на стратешкиот разговор и меѓусебниот дијалог на темата е всушност дискусија за вложување и ветување за Единство и Заложба околу содржината на Декларацијата за стратешките цели и интереси на Ромите во Република Македонија.

[Позадина и агенда.pdf]

The European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC), the first transnational institution of the largest minority in Europe is organizing a public event to introduce ERIAC to wider audience and strengthen the cooperation among ERIAC, the vibrant and historical Roma artistic and cultural sphere in ‘Shutka’ and mainstream artistic and cultural institutions in Macedonia. 

The event will focus on the rich Roma cultural heritage and significant role of ERIAC to promote the diversity of approaches towards cultural recognition. Our event aims to gather all mainstream and Roma stakeholders in the realm of arts and culture as well as to develop cooperation at the national regional and European level. 

This event is the first ERIAC event in Macedonia, which presents a great opportunity towards increasing the visibility of Roma arts and culture at the national level. Our event will mark the start of developing closer cooperation between various Roma and non-Roma players in Macedonia’s arts and cultural scene, and aims to persuade institutions and decision-makers to renew their commitment towards the recognition of Roma cultural heritage. 

Please join out event where each component of our event gives a glance into the richness and high-quality of the artistic and cultural world of ‘Shutka’ and the use of arts and culture in struggling for social justice:
- Welcoming notes by ERIAC director Ms. Timea Junghaus, Ms. Katrin Frühinsfel, Head of Culture and Education Section German Embassy Skopje and Mr. Kurto Dudus, mayor of Shuto Orizari;
- Panel discussion with Ms. Sevdija Abdulova editor of “Bijandipe” at the national broadcaster MTV, Mr. Srdjan Amet, Roma activist, Mr. Aksel Ahmedovski, Minister without Portfolio responsible for the implementation of the Roma Strategy and Mr. Elvis Memeti, policy adviser at the Ministry for Labor and Social Policy focusing on the challenges and future of Roma arts and culture in Macedonia; 
- Exhibition featuring Durmis Kjazim’s original art compilation;
- Musical performance by Bajsa Arifovska, musical author of ethnic music and an assistant of orchestra „Tanec” performing old original Roma music;
- Theater play „Roma Refreshment” focusing on the Roma genocide in the WWII by „Teatar Roma”.

Participation, press accreditation and any further questions please contact: Country coordinator Suad Skenderi, +389 78 223 720.

More information: www.eriac.org

The program is part of European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC) Cultural Institutions Network Initiative. The ERIAC Cultural Institutions Network Initiative is supported by the German Federal Foreign Office.

#ERIAC #Macedonia #ShutkaLesson

По повод одбележувањето на 27ми  Јануари – Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на Холокаустот, Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико организираше две работилници во средното училиште “Шаип Јусуф“ во Шуто Оризари, во  рамките на проектот “Маргинализацијата и прогонството на Ромите во минатото и денес“, имплементиран од Ромскиот младински центар со поддршка на ЕУ. На работилниците присуствуваа околу 80 ученици од трета и четврта година чија цел беше да се запознаат со значењето на овој ден, како и да се здобијат со личните искуства од преживеаните Роми за време не холокаустот. 

Прочитај повеќе

Центарот за економски анализи во партнерство со Институт за истражување и анализа на политики – Ромалитико во рамките на проектот Граѓанско општество за интеграција на Ромите – Во сенка поддржан од Отворено општество – Канцеларија за ромски иницијативи организира 4 средби со претставници на ромски граѓански организации.

Partners and Supporters

     

Find Us

Contact us

Dimitrie Cuposki 25/1
1000 Skopje, North Macedonia

[email protected]