Има ли крај на навредите и на стереотипите кон Ромите на социјалните мрежи?

Интервју на Дениз Селмани

Дениз Селмани, програмски менаџер во овој институт, вели дека е загрижувачки фактот што во последно време на социјалните мрежи може да се забележи говор на омраза кон ромската заедница и тоа претежно од млади лица од сите етнички заедници.

- Говорот на омраза кон ромската заедница најчесто е поврзан со актуелни политички случувања во кои се инволвирани ромски политичари и активисти, но и граѓани Роми кои се социо-економски слаби и се трудат да опстанат преку собирање секундарни суровини. Главните причини за ваквото однесување на социјалните мрежи главно доаѓа од слабата законска рамка, но и од слободата да се изразат предрасудите и стереотипите кои се длабоко вкоренети во нашето општество без да се сноси вина за поттикнување говор на омраза.

https://www.fakulteti.mk/news/31072019/ima-li-kraj-na-navredite-i-na-stereotipite-kon-romite-na-socijalnite-mrezhi

Partners and Supporters

     

Find Us

Contact us

Dimitrie Cuposki 25/1
1000 Skopje, North Macedonia

[email protected]