Гостување на Дениз Селмани на централниот дневник на ТВ1 каде беше презентирано движењето и барањата на Аваја. Во однос на бројот на гласачи на ниво на државата земејќи ги во предвид миграциите, се верува дека околу 40.000 Роми со сигурност живеат во РСМ. На терес се собираат потписи во рамките на кампањата Ние Гласаме, Ние Одлучуваме во 14 општини. Иницијативата непартиска граѓанска иницијатива, со цел подигање на политичката култура со дебати и други иницијативи. 

Граѓанската иницијатива го презентираше своето формирање и ја најави првата кампања Ние Гласаме, Ние Одлучуваме за време на претседателските избори 2019 година.

Има ли во оваа држава  волја да се сменат работите на подобро во однос на дискриминиција на Ромите, образованието, пристап до здравствени услуги, рамнопрaвно учевство во сите сфери на општествeното живеење. Може ли да се подобри состојбата со невработеноста како еден од најголемите проблеми. На оваа проблематика на NovaTV говореше Елвис Шаќири од Ромалитико. 

Обраќање на програмскиот менаџер Елвис Шаќири во Собранието на СРМ по повод светскиот ден на Ромите. На ова обраќање беше истакната состојбата на застапеност на Ромите во државната и јавната администрација, незастапеноста на Ромите на раководни позиции и влијанието на балансерот како софтверски систем за вработување. 

Partners and Supporters

     

Find Us

Contact us

Dimitrie Cuposki 25/1
1000 Skopje, North Macedonia

[email protected]