Prev Next

ПОВИК за доделување м…

03-12-2021 | Hits:356 | Соопштенија за јавноста

  Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико објавува повик за доделување на грантови на граѓански организации (ГО) во рамките на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите финансиски...

Повеќе »

Ациската работна груп…

30-11-2021 | Hits:264 | Соопштенија за јавноста

  На 25 и 26 ноември 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата, Институтот Ромалитико и Програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје спроведоа обука за Стартешко планирање...

Повеќе »

ЈАВЕН ПОВИК ЗА АНГАЖИ…

29-11-2021 | Hits:628 | Соопштенија за јавноста

ЈАВЕН ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА 24 ЛОКАЛНИ КОНСУЛТАНТИ ВО 17 ОПШТИНИ ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ ЗАЕДНО ЗА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАЕДНИЦА   Датум на објава: 29.11.2021 Краен рок на аплицирање: 09.12.2021 Времетраење на ангажман: 90 дена...

Повеќе »

Спроведена обука за Р…

12-11-2021 | Hits:356 | Соопштенија за јавноста

На 10 и 11 ноември 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата, Институтот Ромалитико и Програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје спроведоа обука за Ромскиот идентитет...

Повеќе »

Обука „Партиципативн…

12-11-2021 | Hits:114 | Соопштенија за јавноста

 На ден 06.11.2021 се одржа обуката „Партиципативно буџетирање на локално ниво - одговорно кон Ромите“ во хотел „Панорамика“ - Скопје, каде учество земаа 25 теренски соработници од Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите...

Повеќе »

Информaтивен состанок…

08-11-2021 | Hits:137 | Соопштенија за јавноста

На 28 Октомври 2021 г. Во канцеларијата на Даелегацијата на ЕУ во Скопје  на барање на тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница се оствари средба  со претставникот и контакт...

Повеќе »

Bahtalo o dive e romane čhibjakoro, o p…

05-11-2021 | Hits:141 | Соопштенија за јавноста

Гостување на ТВ Телма по повод 5-ти ноември, Денот на ромскиот јазик на Шенас Имер и Кенан Таир од Проект на УСАИД за инклузија на Ромите.   Промоција на едукативната игра „Sikljovaja...

Повеќе »

[Продолжен] Повик за т…

29-10-2021 | Hits:1149 | Соопштенија за јавноста

Во насока на подобра организација и спроведување на активности во рамки на тековните и идни проекти, Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико, креира база на консултанти. За...

Повеќе »

РОМАКТЕД II спроведува…

25-10-2021 | Hits:619 | Соопштенија за јавноста

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ 2021-2024 од втората половина на октомври започнаа да се спроведуваат активности...

Повеќе »

Средба со Советникот …

21-10-2021 | Hits:317 | Соопштенија за јавноста

На 20 октомври, 2021 г. во Владата на Република Северна Македонија тимот на проектот Заедно за просперитетна заедница одржа состанок со Советникот за инклузија на Роми на Претседателот на Владата...

Повеќе »

Одржан дисеминациски …

21-10-2021 | Hits:350 | Соопштенија за јавноста

На 15.10.2021 тимот од проектот “Заедно за просперитетна заедница” одржа состанок со претставници на Министерство за образование и наука Арабела Иљаз, Виш соработник во секторот основно образование и Сузана Шабановска...

Повеќе »

Одржана седница на Со…

07-10-2021 | Hits:246 | Соопштенија за јавноста

На 29ти септември 2021 се одржа седница на Собранието на Ромалитико со која преседаваше Силхан Саитов. На собранието се презентираа проектите поддржани од страна на УСАИД – “Проект на УСАИД за инклузија...

Повеќе »

Консултации со граѓан…

06-10-2021 | Hits:549 | Соопштенија за јавноста

Во втората половина од месецот септември 2021 година, се оддржани по 3 фокус групи во следниве општини: Берово, Битола, Велес, Виница, Ѓорче Петров, Кочани, Прилеп, Штип, Струмица и Куманово. Дополнително...

Повеќе »

Формирани 15 Акциски г…

06-10-2021 | Hits:514 | Соопштенија за јавноста

Во рамките на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ во изминатиов период формирани се 15 Акциски групи на заедницата како...

Повеќе »

Состанок со преставни…

04-10-2021 | Hits:453 | Соопштенија за јавноста

Тимот на проектот “Заедно за просперитетна заедница” се сретна со претставници на ИПА Проектот “Штип и Берово заедно за подобрување на условите за домување во ромските заедници”. Целта на состанокот е...

Повеќе »

РОМАКТЕД Фасилитатор…

04-10-2021 | Hits:409 | Соопштенија за јавноста

Во организација на заедничките проекти на Европската Унија и Советот на Европа „Спречување и борба против трговија со луѓе во Северна Македонија“ и „Промовирање на добро управување и зајакнување на...

Повеќе »

Повик за изработка ве…

27-09-2021 | Hits:417 | Соопштенија за јавноста

  БАРАЊЕ ЗА ПРИБИРАЊЕ ПОНУДИ ЗА ИЗРАБОТКА И ДИЗАЈН НА ВЕБ-ПЛАТФОРМА     Датум на објавување: 27.09.2021 година   Институтот за истражување и Анализа на политики РОМАЛИТИКО Скопје во рамки на Проектот на УСАИД за инклузија...

Повеќе »

Координативна средба …

22-09-2021 | Hits:435 | Соопштенија за јавноста

Денес 22 септември 2021 во рамки на втората фаза на програмата РОМАКТЕД се одржа координативна средба со министерот за здравство Венко Филипче. На средбата покрај Националниот тим за поддршка на...

Повеќе »

Реализирани поединеч…

15-09-2021 | Hits:630 | Соопштенија за јавноста

Во периодот од 13 до 15 септември 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД Програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ одржани се 15...

Повеќе »

Одржан прв заеднички …

01-09-2021 | Hits:743 | Соопштенија за јавноста

Денес, 1 септември 2021 во рамките на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ се одржа првиот заеднички состанок меѓу структурите...

Повеќе »

Одржана прва работна …

05-07-2021 | Hits:919 | Соопштенија за јавноста

На 2 јули 2021 во Скопје се одржа првата работна средба на Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II Програмата. На средбата покрај националниот тим учествуваа претставници од институциите партнери во...

Повеќе »

Успешно завршени рабо…

28-06-2021 | Hits:406 | Соопштенија за јавноста

Изминатиот викенд (25, 26 и 27 јуни 2021 година) во хотел „Тино“ во Охрид се одржа четвртиот модул на Барвалипе школата на која по три модули онјлан на ZOOM, учесниците...

Повеќе »

Средба со градоначалн…

24-06-2021 | Hits:713 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 22 јуни 2021 оствари средба со градоначалникот на општина Гостивар, г-дин Арбен Таравари. На средбата се разговараше за актуелната состојба...

Повеќе »

Средба со секретарот …

24-06-2021 | Hits:615 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 22 јуни 2021 оствари средба со секретарот на општина Неготино, г-дин Ивица Златковиќ. На средбата разговаравме за актуелната состојба на Ромската...

Повеќе »

Средба со секретарот …

24-06-2021 | Hits:626 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 22 јуни 2021, оствари средба со секретарот на општина Кавадарци, г-дин Тодор Ефремов. На средбата разговаравме за актуелната состојба на...

Повеќе »

Средба со градоначалн…

24-06-2021 | Hits:625 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 23 јуни 2021, оствари средба со градоначалникот на општина Виница г-инот Ивица Димитров. На оваа средба беше презентиран проектот на УСАИД...

Повеќе »

Средба со градоначалн…

24-06-2021 | Hits:560 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проектот на УСАИД за инклузија на Ромите на 23 јуни 2021 година одржа средба со градоначалникот на општина Куманово г-дин Максим Димитриевски. На оваа средба се разговараше за...

Повеќе »

Националниот тим за п…

24-06-2021 | Hits:525 | Соопштенија за јавноста

Денес, 24 јуни 2021 во рамките на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ националниот тим за поддршка на оваа програмата...

Повеќе »

Националниот тим за п…

23-06-2021 | Hits:403 | Соопштенија за јавноста

Во рамките на втората фаза на РОМАКТЕД програмата националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ денес на 23...

Повеќе »

Прилеп и Велес дел од …

22-06-2021 | Hits:385 | Соопштенија за јавноста

Националниот тим за поддршка на РОМАКТЕД II програмата составен од програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје како и Институтот за истражување и анализа на политиките – Ромалитико. денес...

Повеќе »

Средба со претставник…

22-06-2021 | Hits:267 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 21 јуни 2021 година одржа средба со претставникот од секторот за односи со јавност на општина Кичево, г-дин Газмед Укали...

Повеќе »

Средба со градоначалн…

22-06-2021 | Hits:278 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 16 јуни 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Дебар, г-дин Хекуран Дука. На оваа средба беше презентиран проектот...

Повеќе »

Националниот тим за п…

21-06-2021 | Hits:348 | Соопштенија за јавноста

Денес, на 21 јуни 2021 во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ 2021-2024 се одржаа информативни средби со...

Повеќе »

Анализа за соодветна …

17-06-2021 | Hits:635 | Соопштенија за јавноста

Оваа анализа претставува сеопфатен приказ на соодветната и правичната застапеност на ромската заедница во државната и јавната администрација за 2016, 2017 и 2018 година. Анализата во првиот дел го прикажува реформскиот...

Повеќе »

Средба со градоначалн…

17-06-2021 | Hits:454 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 16 јуни 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Радовиш, г-дин Герасим Конзулов. На оваа средба беше презентиран проектот на...

Повеќе »

Националниот тим за п…

17-06-2021 | Hits:512 | Соопштенија за јавноста

На 16 јуни 2021 година се одржаа информативни средби со општините Штип и Кочани во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите...

Повеќе »

Националниот тим за п…

15-06-2021 | Hits:632 | Соопштенија за јавноста

Денес на 15 јуни 2021 година Националниот тим за поддршка на имплементацијата на РОМАКТЕД II Програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ Ѓултен Мустафова проектен...

Повеќе »

Средба со градоначалн…

15-06-2021 | Hits:347 | Соопштенија за јавноста

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 15 јуни 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Велес, г-дин Аце Коцевски. На оваа средба беше презентиран...

Повеќе »

Информативна средба в…

14-06-2021 | Hits:1162 | Соопштенија за јавноста

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ на 14 јуни 2021 се одржаа информативнa средбa со општинaта Дебар.  На...

Повеќе »

Информативни средби в…

14-06-2021 | Hits:312 | Соопштенија за јавноста

Во рамки на втората фаза на РОМАКТЕД програмата „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“ на 7 јуни 2021 се одржаа информативни средби со општините Битола...

Повеќе »

Средба со градоначалн…

14-06-2021 | Hits:371 | Соопштенија за јавноста

Проектниот тим на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите на 14 јуни 2021 година одржа средба со градоначаникот на општина Струмица, г-дин Коста Јаневски. На оваа средба беше презентиран...

Повеќе »

Успешно завршени рабо…

14-06-2021 | Hits:506 | Соопштенија за јавноста

Во текот на викендот 12-13 Јуни, се одржа третиот модул од Барвалипе Школата. На обуката за правни монитори, учесниците можеа да се запознаат со концептот на правно застапување, при што низ...

Повеќе »

РОМАЛИТИКО дел од Нац…

11-06-2021 | Hits:1175 | Соопштенија за јавноста

Институтот за истражување и  анализа на политики - Ромалитико е избрана организација која ќе понуди оперативна и логистичка поддршка на имплементацијата на втората фаза на РОМАКТЕД Програма „Промовирање на добро...

Повеќе »

БАРВАЛИПЕ ШКОЛА: Успе…

07-06-2021 | Hits:824 | Соопштенија за јавноста

  Изминатиот викенд (05 и 06 Јуни 2021) онлајн на ZOOM, се одржа вториот модул од 6 работилници од Барвалипе школата. Изминатите два дена беа исполнети со многу теоретски и практични...

Повеќе »

Барвалипе школа: Успе…

31-05-2021 | Hits:690 | Соопштенија за јавноста

На 29ти и 30ти мај 2021 година, онлајн преку ZООМ, се одржа првиот модул на работилници од Барвалипе школата на која учество земаа околу 60 потенцијални идни теренски соработници поделени...

Повеќе »

Средби со институции …

24-03-2021 | Hits:1546 | Соопштенија за јавноста

Тимот на Проект на УСАИД за инклузија на Ромите во периодот од 04.03 - 18.03.2021 оствари средби со преставници на неколку институции и тоа: 1. Министерство за труд и социјална политика...

Повеќе »

Општина Струмица издв…

27-02-2021 | Hits:1719 | Соопштенија за јавноста

Ромалитико како дел од Аваја во текот на ноември 2020 година заедно со тим лидерите, Еркан Демиров и Кемал Сулејман и нивниот тим во пресрет на носењето на буџетот до...

Повеќе »

Ромалитико испрати пи…

19-02-2021 | Hits:461 | Соопштенија за јавноста

Ја информираме јавноста дека денес Ромалитико испрати писмо за загриженост до амбасадите на следните држави: Соединети Американски Држави, Велика Британија, СР Германија, Кралството Холандија, Европската делегација во РСМ, Швајцарската амбасада...

Повеќе »

Реакција по однос на п…

17-02-2021 | Hits:454 | Соопштенија за јавноста

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико ги повикува поднесувачите на предлог законот, пратениците, Претседателот на Владата и Претседателот на државата сериозно да размислат за последиците од донесувањето...

Повеќе »

Ромалитико ја изрази …

06-02-2021 | Hits:285 | Соопштенија за јавноста

Од анализата на тема говор на омраза забележуваме користење не само на навредливи зборови, туку и на фашистички изрази кои треба да бидат забранети. Користењето на фашистичките изрази кон ромската...

Повеќе »

Ромалитико испрати ам…

25-11-2020 | Hits:1453 | Соопштенија за јавноста

Ромалитико како дел од бара од пратеничката Љатифе Шиковса да достави амандман за предлог буџетот за 2021 година во кое се бара зголемување на буџетот во рамки на Министерството за...

Повеќе »

Јавен повик и реакциј…

20-09-2020 | Hits:376 | Соопштенија за јавноста

До: Министерот за здравство - Д-р Венко Филипче ЈЗУ Универзитетска Клиника за Гинекологија и Акушерство – Скопје Комисијата за здравство при Собранието на Република Северна Македонија

Повеќе »

Реакција по однос на у…

15-05-2020 | Hits:2314 | Соопштенија за јавноста

Законот за заштита од дискриминација беше неколку месеци во законска процедура за негово донесување и истиот беше изгласан од страна на Собранието по притисокот направен од страна на бројни невладини...

Повеќе »

Одговор на Барањето з…

30-04-2020 | Hits:2051 | Соопштенија за јавноста

По доставеното Барање на Ромалитико како дел од Аваја за решавање на статусот на лицата неевидентирани во матичната книга на родени, Министерството за Труд и Социјална Политика достави свој одговор. 

Повеќе »

Барање за решавање на …

27-04-2020 | Hits:7531 | Соопштенија за јавноста

Согласно член 7, ст. 1 од законот за неевидентираните лица во матична книга на родени, лицата треба да поднесат барања за упис во рокот од шест (6) месеци од денот...

Повеќе »

Одговор од МТСП за пра…

24-04-2020 | Hits:2964 | Соопштенија за јавноста

По големиот број на реакции во јавноста од граѓаните за несоодветниот пристап со кој се соочиле во Центрите за социјална помош, Ромалитико се обрати со Реакција до Министерството за Труд...

Повеќе »

Препорака до наставни…

24-04-2020 | Hits:2320 | Соопштенија за јавноста

Ромалитико на 21.11.2019 година поднесе Претставка до Министерството за образование и наука по однос на текстот “Циганот како сведок” во која се наведе дека овој текст е дискриминирачки кон ромската...

Повеќе »

МОН смета дека тексто…

24-04-2020 | Hits:1789 | Соопштенија за јавноста

Ромалитико на 21.11.2019 година поднесе претставка до Министерството за образование и наука во врска со дискриминирачкиот текст во изборна лектира за шесто одделение "Македонски хумористични народни приказни" под “Циганот како...

Повеќе »

Реакција во однос на м…

17-04-2020 | Hits:1193 | Соопштенија за јавноста

Пред се сакаме ја поздравиме мерката за брз пристап во системот за социјална заштита, како и уредбата за утврдување на материјална безбедност само врз основа на вкупните просечни приходи од...

Повеќе »

Кој ќе ги штити прават…

21-01-2020 | Hits:1633 | Соопштенија за јавноста

Нови критики за предлог законот за отпис на каматите и репрограмирањето на долговите на граѓаните кои заглавиле по судови и извршители, кој власта го турка по скратена постапка и сака...

Повеќе »

Известување за јавнос…

11-11-2019 | Hits:903 | Соопштенија за јавноста

Ви го претставуваме известувањето за јавност по однос на така наречениот “балансер” кој има за цел да обезбеди правична и соодветна застапеност на етничките заедници и се користи при вработување...

Повеќе »

Претставка до Министе…

07-11-2019 | Hits:2914 | Соопштенија за јавноста

Ромалитико поднесе претставка до Министерството за образование и наука во која се бара лектирата да се повлече од списокот на лектири во основно образование. Исто така Ромалитико бара одговорност од...

Повеќе »

Соопштение за јавност

18-09-2019 | Hits:1249 | Соопштенија за јавноста

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико ја поздравува и поддржува одлуката на пратениците за формирањето на Иницијативата за една изборна единица.

Повеќе »

Воведување на Една Из…

10-07-2019 | Hits:1083 | Соопштенија за јавноста

Соопштение за јавност Од: Институт за истражување и анализа на политики – Ромалитико, Скопје

Повеќе »

Реакција по однос на и…

10-07-2019 | Hits:1104 | Соопштенија за јавноста

Почитувани, Институтот за истражување и анализи на политики – Ромалитико реагира на информациите изнесени во порталот Фактор „Според јазикот на пасошите, Албанците се 30 отсто во Македонија“.

Повеќе »

Реакција по однос на д…

10-07-2019 | Hits:1095 | Соопштенија за јавноста

Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико реагира на дневниот билтен објавен од страна на Министерството за внатрешни работи по повод случувањата во Шуто Оризари.

Повеќе »

POLITICS

ECONOMY

LAW

GENDER EQUALITY

Тимот на Ромалитико се состои од студенти и алумни на Централно Европскиот Универзитет од Унгарија. Експертизата и посветеноста за Ромското прашање се клучна мотивација за иднината на постоењето на Ромалитико.

Повеќе...

Ромалитико

Ромалитико е официјално регистриран како невладин и непрофитен “Институт за Истражување и Анализа на Политики – Ромалитико” регистриран според Законот за здруженија и фондации во Република Северна Македонија. Ромалитико делува во три програми, Политика, Економија и Право и фокусира на истражувања базирани на докази, застапување, мониторинг и евалуација.

Мисија

Мисијата на Ромалитико е да промовира динамично отворено општество преку анализи, истражувања базирани на докази и застапување за влијание врз јавните политики, односот на моќта и распределбата на ресурсите за Ромите во Република Македонија и Европа.

Визија

Визијата на Ромалитико е да се стреми да ја предизвика статус-кво состојбата и да ја унапреди положбата на Ромите во Европа.

Следете не'

Facebook  |  Twitter  |  Youtube  |  Instagram

НАЈНОВИ ПУБЛИКАЦИИ

Партнери и поддржувачи

   
   
     

Пронајдете не’

Контактирајте со нас

ул. Аминта трети (Ленинова) бр.33А/1-25,
1000 Скопје, Северна Македонија

+389 75 314 504

[email protected]