Советодавен одбор

   

ЕБЕН ФРИДМАН

 

Во моментот е ангажиран како Шеф на набљудувачката мисија во ОБСЕ. Претходно има работено на неколку клучни позиции како консултант за ЕУ проекти, РЕФ, ЕЦМИ, УНДП како и многу други ангажмани на меѓународно и национално ниво поврзани со ромското прашање. Фридман докторирал на Универзитетот Сан Диего во Калифорнија, САД.

 

 


   

МАРГАРЕТА МАТАЧЕ

 

Маргарета Матаче е Ромска активистка за човекови права, директор на Ромската програма во Харвард ФХБ и воедно инструктор на Харвард. Последната нејзина книга „Реализирање на правата на Ромите“ издадена во 2017 го истражува Анти-Циганизмот и го документира растечкото политичко движење предводено од Ромите во градењето инклузивна и праведна Европа Маргарета докторирала на Универзитетот во Букурешт, додека пост-докторски студии завршува на Харвард.

 

 


   

ДИАНА ЈУЛИЈАНА ПИРЈОЛ

 

М-р Дијана Пирјол, има над пет години работно искуство на повеќе работни места - Вашингтон, Брисел, Амстердам, Кембриџ и Букурешт. Таа се здоби со практично искуство во обезбедување аналитичка, проектно управување, настава и поддршка на застапување на теми поврзани со здравствените / животните науки и економското зајакнување. Диана е добитник на стипендијата од Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, додека нејзините истражувања/ евалуации се презентирани во публикации на Светска Банка.

 

 


   

СЕБИЈАН  ФЕЈЗУЛА

 

Себијан Фејзула е една од основачките на Ромалитико со значителен придонес во истражувањата поврзани со жената Ромка. Во моментов е помлад истражувач на проектот Антирасизам во Европа и Латинска Америка – Справување во секојдневниот расизам: одговори на полициската  практика и расистички репрезентации/ говор на мас медиумите. Себијан во моментот е студент на докторски студии на програмата за човекови права во современото општество на Универзитетот во Коимбра.

 

 


   

ИСМАИЛ КОРТЕЗ

 

Исмаил Кортез завршил пост-докторски студии на Централно Европскиот Универзитет во Будимпешта, додека докторирал на програмата на УНЕСКО. За време на својата академска кариера, Исмаил бил истражувач на Школата за критичка теорија на Нотингем, Институтот за проучување на мирот и конфликтите во Меѓународниот универзитет во Андалузија и Институтот за човекови права во Мадрид. Тој работел како аналитичар за програмата на Фондацијата Отворено Општество од 2016 до 2018 година, во Будимпешта и Брисел. Во Мај 2019, избран е за Пратеник во Шпанскиот парламент.

 

 

Партнери и поддржувачи

   
   
     

Пронајдете не’

Контактирајте со нас

ул. Мајаковски бр. 12/1-18,
1000 Скопје, Северна Македонија

+389 75 314 504

[email protected]