Изјава на Премиерот Зоран Заев и Министерот без ресор Музафер Бајрам во врска со дискриминаторскиот текст со наслов “Циганот како сведок”во лектира за VI одделение “Македонски хумористични приказни”. Ромалитико поднесе претставка до Министерството за образование и наука и побара оваа лектира да се повлече од списокот на лектири за основно образование. Ромалитико исто така побара одговорност од лицата кои го одобриле списокот на лектира.

Гостување на Директорот Суад Скендери на Ромалитико на Канал 5 ТВ – Јасно и Гласно на тема “Децата на улица”

Децата на улица се соочуваат со различни проблеми. Лицата без документи е една од опфатените таргет групи кои се надвор од системот, што значи дека дел од децата на улица се без лична документација.

Интервју на Дениз Селмани

Дениз Селмани, програмски менаџер во овој институт, вели дека е загрижувачки фактот што во последно време на социјалните мрежи може да се забележи говор на омраза кон ромската заедница и тоа претежно од млади лица од сите етнички заедници.

На овогодинешното свечено доделување на дипломи за успешно завршување на образовниот циклус во рамки на Централно Европскиот Универзитет, Елвис Шаќири како еден од ретките студенти имаше можност да одржи свечен говор пред 600 студенти од 80 различни држави меѓу кои и Македонија.

Партнери и поддржувачи

     

Пронајдете не’

Контактирајте со нас

Димитрие Чупоски 25/1
1000 Скопје, Северна Македонија

[email protected]